“Želio sam da se o reprezentacije BiH oprostim na normalan način, to se nije desilo!”

Tri titule sa Partizanom, više od 200 utakmica u dresu Duisburga, četiri godine nastupanja za reprezentaciju Bosne i Hercegovine zajedno sa Salihamidžićem, Barbarezom, Bolićem… Sve to samo je djelić onoga što Branimir Bajić ima u svom bogatom CV-u.

Tokom ere u reprezentaciji je bio standardan igrač. Nije bio zvijezda niti neko čiji se svaki korak pratio, ali je bio pravi profesionalac i radnik, onakav kakve treneri vole. Ipak, spletom okolnosti njegova epizoda u reprezentaciji na kraju se nije završila na najljepši način. Iako je zbog samog nastupa za Zmajeve trpio velike uvrede…

O tome, kao i mnogim drugim stvarima, danas 41-godišnji Bajić je otvoreno govorio za Reprezentacija.ba. Počeli smo od onoga što je aktuelno. Ostao je da živi u Njemačkoj gdje danas radi kao pomoćni trener Duisburga.

“Danas kada sam u trenerskim vodama često me pitaju je li mi lakše danas ili kada sam bio igrač. Ma, brate, kao igrač. Dok sam bio mlađi moje je bilo da se zabavljam, da na terenu odradim posao najbolje što mogu i kuća. Sada kada si trener moraš brinuti o svemu, imaš puno više obaveza, ali za sada se snalazim”, javio nam se iz Duisburga Branimir Bajić, koji, priznaje, nije očekivao da će tako brzo dobiti šansu.

“Nakon što sam završio karijeru napravio sam malu pauzu, bio mi je plan da se vratim u Bosnu i da konačno više vremena provodim sa porodicom i prijateljima. Ipak, sticajem okolnosti pojavila se šansa da se vratim u klub u kojem sam proveo skoro deset godina. Nije bilo baš u planu da odmah krenem s ovim poslom, ali to je život, desi se ono što najmanje očekuješ.”

Da Bajić ima “trenersku žicu” ranije je izjavio i bivši trener Duisburga Ilia Gruev.

“Da li ću biti dobar trener ovisit će od mnogo faktora. Prije svega od toga koliko sam spreman da se posvetim ovom poslu i koliko brzo učim, ali vrijeme će pokazati. Inače, prije nego što sam se vratio u Duisburg imao sam priliku da iskustvo stičem i u velikoj Barceloni zahvaljujući Ivanu Rakitiću koji mi je prijatelj još iz dana kada je igrao za Schalke. Boravio sam tamo sedam dana, vidio sam kako rade ti klubovi na vrhunskom nivou i to mi je puno pomoglo.”

Osim Bajića u Duisburgu je još jedan bivši reprezentativac Ivica Grlić. On već godinama obnaša funkciju sportskog direktora.

“Ivo (Ivica Grlić, op.a) je ovdje legenda i veliko ime u Duisburgu. S obzirom da nas u posljednje vrijeme rezultatski ne ide najbolje, trpi određene kritike, ali vjerujem da će proći i to i da će Duisburg početi da ostvaruje bolje rezultate. Inače, mi se prošle sezone nismo uspjeli vratiti u 2. Bundesligu samo zbog jednog primljenog gola u 93. minuti. Nakon toga uslijedio je odlazak velikog broja igrača, što se odrazilo i na same ovosezonske rezultate.”

Moguć povratak u BiH
Bila je priča i da bi se Bajić mogao vratiti u bosanskohercegovački fudbal, konkretno u Radnik kao sportski direktor. Je li i dalje to opcija?

“Da, bila je ta priča sa pokojnim gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mičićem. Nismo napravili tačan plan šta i kako. Pisalo se da sam ja postavljao neke uslove, tražio ovoliko, onoliko, ali istina je da smo mi sve te pojedinosti bili ostavili za neki dalji period. Kontakt sa ljudima iz kluba i dalje postoji. Vidjet ću šta će se izdešavati ovdje u Njemačkoj. Ne krijem ljubav prema Radniku, ipak sam tu ponikao, tako da ništa nije nemoguće.”

Bajić je u reprezentaciju došao 2004. godine. Dočekala su ga imena poput Salihamidžića, Barbareza, Bolića…

“Reprezentacija je jedan od najljepših perioda u mojoj karijeri i sjećam ga se rado. Upoznao sam jako dobre ljude i prijatelje za cijeli život. Sa nekima od njih se i danas srećem. Da sam Bogdo odigrao više utakmica.”

Najveći utisak na njega je u tom periodu ostavio kapiten Sergej Barbarez.

“Bilo je tu dosta dobrih igrača, od Baljića, Bolića, Musića do, eto, Barbareza koji je meni bio onako najposebniji. Jako interesantna pojava, zračio je drugačije od ostalih. Mi smo svi trčali oko njega. Bio je baš pravi lider. Ali, ne smijem izostaviti ni ostale. Bilo je tu dosta dobrih momaka od kojih si sigurno mogao naučiti mnoštvo toga. Kada god dođem u Sarajevu posjetim Bolića u njegovom restoranu, sa Barbarezom se sretnem na skijanju ili ako proleti pored Dusseldorfa…”

Spominjući Bolića, prisjetio se nečega…

“Joj, bilo je tih anegdota u reprezentaciji baš. Sjećam se da si Boli morao uvijek dati loptu u noge kada se igra ševa (smijeh)”.

Posljednju utakmicu za reprezentaciju je odigrao protiv Bugarske 2008. godine. Nije tada imao baš najbolji odnos sa Ćirom Blaževićem. Tvrdio je čak i da mu pojedini novinari sastavljaju tim.

“To je protumačeno na malo drugačiji način, ja sam odmah sutradan dao demant.. Jedini krivac što nisam dalje igrao za reprezentaciju sam isključivo ja. Ružno mi je, iskreno, govoriti uopšte o ovome jer je za mene period u reprezentaciji bio fenomenalan i ne bih da se stekne slika da sam nešto nezadovoljan i slično. Da se ne lažemo, nije bilo nimalo lako za mene kada sam kao neko ko je iz RS-a pristao da igram za BiH. Bilo je svakakvih komentara i nije ih bilo prijatno slušati. Na kraju mi je teško bilo to što poslije svega toga što sam istrpio na kraju odem na ružan način.”

Barbarez zaslužio da bude selektor
Bila je priča da ga je Safet Sušić namjerovao vratiti, ali…

“Da, spominjalo se to u novinama. Imao sam želju da se od reprezentacije oprostim na jedan normalan način, da odigram barem još jednu utakmicu, ali nažalost to se nije desilo. Bilo, prošlo. Treba pamtiti samo lijepe stvari.”

Kraj razgovora ostavili smo za priču o današnjoj reprezentaciji i izboru novog selektora.

“Preko novina i bivših fudbalera upućen sam u sve šta se dešava. Svake godine se dešavaju isti problemi, iste priče, ali sada nam je malo nedostajalo i te sportske sreće. Što se tiče izbora selektora, stvarno ne znam i uopšte ne smatram da sam neko ko b trebao da to komentariše. Žao mi je, naravno, što Barbarez nije dobio šansu jer ju je zaslužio zbog toga što je bio to što jeste. I nacija je to željela. Ipak, rezultati će na kraju reći jesu li ljudi iz Saveza napravili dobar posao ili ne”, poručio je Bajić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *