(VIDEO) Sa čim se susretala nana Fata Orlović: Dolazili su razni ljudi, nudili novac…

Sa gostom Sunčanog jutra advokatom Rusmirom Karkinom smo razgovarali o nani Fati Orlović i nedavnom rušenju crkve koja je nelagalno izgrađena u njenom dvorištu u Konjević Polju.

Karkin je bio u Konjević Polju u subotu, kaže da je bilo uzbudljivo i puno emocija. O rušenju crkve je saznao nekoliko dana prije, ali poučen ranijim iskustvom nije htio da govori javno o tome. Porodica Orlović je informaciju primila sa rezervom i nepovjerenjem.

Nada je nešto što čovjek ne smije da gubi nikako. Porodica Orlović je bila upotpunosti upravu. Pravno osnov je bio takav da se on na kraju nije mogao odbiti. Vjerovao sam u pobjedu ali nisam bio siguran kada će doći do nje, kaže Karkin.

Kada je porodica bila u izbjeglištvu dobili su informaciju da se nešto gradi. 1995. godine crkva je već bila izgrađena. Pravna bitka je počela 2000. godine, kada se Fata Orlović vratila.

U toku borbe nana Fata je bila optužena i za raspirivanje vjerske mržnje i za napad na jednog vjerskog službenika. Taj postupak je trajao pet godina i nakon toga je nana Fata oslobođena.

Porodica Orlović i sama nana Fata su se svih ovih godina suočavali sa raznim pritiscima.

– Dolazili su razni ljudi, predlagali joj razne kombinacije, dolazili su ljudi sa novcem, nudili joj da ona to proda. Bilo je svega…kaže Rusmir Karkin.

Kompletan razgovor pogledajte u videu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *