Objavljeno Ibrahimovićevo svjedočenje u slučaju zbog kojeg bi mogao završiti karijeru

Zlatan Ibrahimović ispitan je u talijanskom državnom tužiteljstvu nakon što je pokrenuta istraga zbog toga što je navodno rasistički vrijeđao igrača Intera Romelua Lukakua.

Napadači Milana i Intera sukobili su se 26. januara na derbiju te dvije moekipe čadi u četvrtfinalu talijanskog kupa, a Ibrahimović je u jednom trenutku tokom prepirke rekao Lukakuu “Idi radi ona svoja vudu s*anja”, zbog čega je optužen za rasizam.

Šveđanin tvrdi da nije rasistički vrijeđao Lukakua, ali tužiteljstvo je svejedno pokrenulo istragu pa je morao odraditi ispitivanje, a danas su objavljeni i detalji ispitivanja.

Prema pisanju svih talijanskih sportskih medija, Zlatan je istražiteljima pojasnio da je voodoo rituale spomenuo misleći na vrlo specifičnu priču iz 2017. godine.

Tada je to bila jedna od glavnih tema engleskih medija. Evertonov dioničar Farhad Moshiri je tvrdio da je Lukaku odbijao potpisati novi ugovor prije nego nazove svoju majku koja se navodno bavila voodoom da ona ocijeni dogovor.

Lukaku je negirao te navode, a na kraju je završio u Manchester Unitedu. Čak je zaprijetio i da će tužiti Moshirija. Ibrahimović na ovaj način može dokazati da nije vrijeđao Lukakua na temelju njegovo porijekla, već na temelju incidenta koji je otprije poznat javnosti.

Zlatan je također morao objasniti zašto je Lukaku nazvao malim magarcem (donkey). Pojasnio je da se radi o vrlo čestoj frazi koja u Engleskoj opisuje nogometaše koji nisu osobito tehnički potkovani.

Ako se sve što je Ibrahimović naveo pokaže tačnim, to bi značilo da se radilo o običnom “trash talku” i da neće biti daljnjih sankcija, ali postoji i ona druga strana.

Ibrahimoviću, ako se dokaže da je rasistički vrijeđao Belgijanca, prijeti kazna koja može biti desetodnevna suspenzija, ali i trajno izbacivanje iz sporta.

Puno je vjerojatnija neka kazna koja će se nadovezati na trenutnu od jedne utakmice zabrane nastupa u kupu. Radilo bi se o kazni s većim brojem utakmica koje bi morao preskočiti u svim natjecanjima u Italiji.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *