O čemu Bakir Izetbegović šuti?

Glavni odbor SDA, održan u hotelu kontroverznog stranačkog tajkuna Alije Budnje, samim izborom lokacije poslao je poruku da se u ponašanju, djelovanju i ideološkom kursu najveće bošnjačke stranke, dok joj je na čelu Bakir Izetbegović, ništa neće mijenjati.

Nesposobni, korumpirani, ali odani i ponizni prema dinastijskom bračnom paru gurnuti su u prvi plan, a ono malo preostalih slobodnih strijelaca koji traže promjene i odgovornost za katastrofu na lokalnim izborima, nakon posljednje sjednice Glavnog odbora tiskat će se još bliže i brže izlaznim vratima

Čitajući Izetbegovićev govor i zaključke SDA, teško se oteti utisku da lider stranke i njegovi dvorjani žive u nekoj paralelnoj galaksiji. Za sve dobro, a nema toga puno, zaslužna je stranka “muslimanskog povijesnog kruga”. Sve što je loše, prema Izetbegoviću, produkt je djelovanja opozicije, medija, inozemnih zavjera, srpsko-hrvatske koalicije protiv države BiH.

I opet jeftini i lažni patriotizam, izdajnici u “našim” redovima, strani plaćenici, antibošnjački tužioci i sudije… A u stvarnom svijetu, istina je posve drugačija, ali Bakir i SDA o tome nisu uboli niti slova.

Dok se žale da na državnom i entitetskom nivou Milorad Dodik i Dragan Čović blokiraju reformske procese i put prema EU, kao zaliveni šute o činjenici da su isključivo glasovima SDA u državnom Domu naroda izabrana četiri delegata SNSD-a i četiri delegata HDZ-a (što je većina od ukupno 15 delegata), te da je, također voljom SDA, HDZ nakon izbora 2018. ostvario kontrolni paket u federalnom Domu naroda.

To je početak i kraj svake priče o njihovoj navodnoj borbi za državu, narod i građane.

Još poraznija, ali ne i neočekivana, je šutnja SDA i Bakira Izetbegovića na Glavnom odboru o kriminalnim i korupcijskim aferama u koje su uključeni kadrovi ove stranke.

Sumnjive Osmicine i Sebijine diplome

Javnost i mediji mjesecima bruje o lažnoj diplomi i drugim kriminalnim aktivnostima kućnog obavještajca i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, zaduženog za sve prljavštine i podmetanja oponentima režima supružnika Izetbegović. Ostane li državno tužilaštvo uporno i profesionalno do kraja, ne treba čuditi ako uskoro i Osmica završi tamo gdje se trenutno nalazi njegov kompanjon i štampač lažnih diploma Denis Prcić – na optuženičkoj klupi i u zatvoru.

Bitku za dokazivanje validnosti diplome vodi i prva dama SDA. Sve do sada objavljene relevantne informacije i dokazi teško kompromitiraju Sebiju Izetbegović i dovode u sumnju njeno akademsko obrazovanje. Njeno navodno postdiplomsko studiranje u Zagrebu obavijeno je velom tajne, a neposredni svjedoci poput akademika Asima Krujaka i profesorice Sanje Kupešić, tvrde da ona kod njih nije polagala ispite, niti su joj upisivali ocjene.

Dodatno, direktorica Sebija Izetbegović suočena je sa istragom o smrti velikog broja pacijenata oboljelih od koronavirusa, a koji su se liječili na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Praveći se da ništa od navedenog niti su pročitali niti su vidjeli, članovi Glavnog odbora SDA plebiscitarno su podržali profesoricu Izetbegović, kako joj javno tepa suprug Bakir, hvaleći njenu nezaobilaznu ulogu u – pazi sad!? – borbi protiv pandemije koronavirusa.

Nepodijeljenu podršku dobio je i SDA-ov federalni premijer Fadil Novalić, prvooptuženi u aferi „Respiratori“, a teški porazi SDA-ovih ministara u suočavanju sa migrantskom krizom pretvoreni su u nepostojeću pobjedu.

Nije više ni važno da li je Bakir Izetbegović doista neupućen i neznalica, ili je samouvjereni drski manipulator, ali normalnom čovjeku se mozak sveže u čvor kad sluša njegove hvalospjeve o sjajnim ekonomskim rezultatima Novalićeve vlade u borbi protiv negativnih posljedica pandemije, ili o nekakvom, samo njemu vidljivom, uspjehu u nabavci vakcina i zaštiti života građana BiH.

Strategija noja sa glavom u pijesku

Istovremeno, ekonomski stručnjaci kažu da su vlasti u BiH na svim nivoima unazadile privredu za najmanje pet godina, da investitori, zbog nepodnošljive poslovne klime, bježe od BiH kao đavo od križa. Također, treći smo u svijetu po broju umrlih u odnosu na broj zaraženih, premijer Fadil Novalić nije nabavio niti jednu vakcinu na svjetskom tržištu, građani se vakcinišu od doniranih cjepiva ili masovno idu na vakcinaciju u Srbiju.

Ima toga još, i ima toga previše… Bakir se, međutim, odlučio na strategiju noja s glavom u pijesku, računajući na kratku pamet naroda, uhodane izborne prevare i krađe, i vojsku uhljebljenih glasača SDA u proteklih trideset godina.

Imajući u vidu neslogu i trvenja u opozicionim redovima, možda ova taktika omogući i njemu i SDA ostanak na vlasti i nakon izbora 2022. godine.

Ono što je u svemu tragično i što brine svakog ko imalo vidi dalje od nosa je da, ako politički prežive SDA i Bakir, postoji realna opasnost da ne preživi država BiH.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *